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 General Question: Is a PE 
allowed to “upload” a computer 
generated seal with signature for 
an architect’s use in the BIM 
model without the ability to 
control or limit the use of 
seal/signature?    

 
Dear Mr. Hyde: 
 
This Declaratory Ruling of the Board of Licensure for Professional Engineers and 
Land Surveyors is issued in response to your petition. All of the questions 
contained in the petition concern the circumstances in which an architect has 
employed a professional engineer (PE) to design the electrical systems for a 
building and is seeking to require that professional engineer to use the Building 
Information Modeling (BIM) software package called REVIT to produce the work 
product.  
 
It is the Board’s understanding that REVIT is a product of Autodesk, Inc., and 
that construction documents are produced from the BIM Model.  
 

 
QUESTION 1 

 
 

Is the PE allowed to “upload” a digital image of a seal with 
signature for an architect’s use in the BIM model without the ability 
to control/limit the use of the stamp? 
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FACTS, LAW, AND ANALYSIS 

 
Section 34-11-7(c), Code of Alabama, 1975 states in part that “each professional 
engineer should upon licensure obtain a seal of the design authorized by the 
board, bearing the licensee’s name, licensure number, and the legend, “licensed 
professional engineer.” Previously purchased seals bearing the terminology 
“registered” vs. “licensed” may continue to be used until replacement is required. 
Engineering drawings, plans, specifications, plats, and reports issued by a 
licensee or by qualified persons under the direction of the licensee and for which 
the licensee assumes full responsibility shall be certified pursuant to this 
chapter.”   
 
Section 34-11-11(a)4, Code of Alabama 1975 states “The board shall have the 
power to reprimand, censure, place on probation, or fine any licensee or certified 
engineer intern or land surveyor intern or corporation, partnership, or firm holding 
a certificate of authorization and to suspend, refuse to renew, or revoke the 
certificate of any licensee or certified engineer intern or land surveyor intern or 
the certificate of authorization of a corporation, partnership, or firm found guilty of 
any of the following: (4) Permitting his or her seal, or facsimile thereof, to be used 
by another.  
 
Chapter 330-X-14-.06(a)6 of the Administrative Code of the Board states “The 
engineer or surveyor shall not “Permit or allow his or her professional 
identification, seal, firm, or business name, or his or her services to be used or 
made use of, directly or indirectly, or in any manner whatsoever, so as to make 
possible or create the opportunity for the unauthorized practice of engineering or 
land surveying by any person, firm, or corporation in this State;” 
 
Chapter 330-X-14-.06(b) of the Administrative Code of the Board states in part 
“The engineer or land surveyor shall be personally and professionally responsible 
and accountable for the care, custody, control, and use of his or her engineer’s or 
land surveyor’s seal, professional signature, and identification.” 
 
 

CONCLUSION 
 
 

A professional engineer cannot “upload” a computer generated seal with 
signature for an architect’s use in the BIM model unless they have the ability to 
control/limit the use of the Stamp\Signature. 

 
 

QUESTIONS 
 
 

(2) What safeguards would be required by the Board to allow use of 
a “Stamp\Signature” in an electronic BIM model to produce contract 
documents? 
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(3) Since a REVIT model exists only in electronic form, can a model 
be “stamped\signed”? 

 
(4) What safeguards would be required by the Board to prevent 
unauthorized changes to the REVIT model (and subsequent 
contract documents) once a “Stamp\Signature” has been 
associated with the REVIT model? 
 

 
FACTS, LAW, AND ANALYSIS 

 
 
Chapter 330-X-14-.06(a)6 of the Administrative Code of the Board states “The 
engineer or surveyor shall not “Permit or allow his or her professional 
identification, seal, firm, or business name, or his or her services to be used or 
made use of, directly or indirectly, or in any manner whatsoever, so as to make 
possible or create the opportunity for the unauthorized practice of engineering or 
land surveying by any person, firm, or corporation in this State;” 
 
Chapter 330-X-14-.06(b) of the Administrative Code of the Board states in part 
“The engineer or land surveyor shall be personally and professionally responsible 
and accountable for the care, custody, control, and use of his or her engineer’s or 
land surveyor’s seal, professional signature, and identification.” 
 
Chapter 330-X-2-.01(10)b of the Administrative Code of the Board states in part 
“The term “Signature” shall mean handwritten or digital as follows: A digital 
signature that is an electronic authentication process attached to or logically 
associated with an electronic document. The digital signature must be: 
 
1. Unique to the person using it,  
2. Capable of verification,  
3. Under the sole control of the person using it, and  
4. Linked to a document in such a manner that the digital signature is invalidated 
if any data in the document is changed.  
5. A digital signature that uses a process approved by the board will be 
presumed to meet the criteria set forth in subsections (b)1. through (b)4. above. 
 
Chapter 330-X-11-.02(5) of the Administrative Code of the Board states 
“Drawings, reports, or documents that are signed using a digital signature, as 
defined in 330-X-.02(10), shall contain authentication procedures. 
 
Chapter 330-X-11-.03(8) of the Administrative Code of the Board states “A 
computer generated seal or facsimile is acceptable only when the signature of 
the professional engineer or professional land surveyor and the date the 
document was signed are on or adjacent to the computer generated or facsimile 
seal. Any variation from this procedure must be submitted to and approved by 
the Board.” 
 
Drawings, specifications, plans, reports, or documents which do not require 
certification may be transmitted electronically but shall have the generated seal, if 



any, removed before transmitting and shall have the following inserted In lieu of
the signature and date: "This document originally Issued and sealed by (name of
licensee), P.E. # /P.U.S. # on (date of sealing). This document should
not be considered a certified document.

CONCLUSION

The process of allowing someone other than the licensee to produce
documents at will which contain the seal of the licensee violates the rules. The

person whose license Is represented by that seal must have full control over it to
the greatest extent possible. Computer Aided Drafting files by design are easily
modified. If the seal of a licensed engineer Is placed within the file, that seal Is
available for use regardless of the modifications to the file and without knowledge
of the licensee owner of the seal. Once a Stamp\Signature Is associated with a
document In any form that association must contain authentication procedures. A
computer generated seal or facsimile Is acceptable only when the signature of
the professional engineer or professional land surveyor and the date the
document was signed are on or adjacent to the computer generated or facsimile
seal. The digital signature associated with the computer generated seal must be
1. Unique to the person using it, 2. Capable of verification, 3. Under the sole
control of the person using It, and 4. Linked to a document In such a manner that
it is invalidated If any data in the document Is changed. If such procedures are
not possible, the model could not be stamped and signed.

Marc S. Barter, P.E., S.E.


