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Rule Number: 330-X-11-.03 and

Rule Number; 330-X-14-.06

General Question: In the

situations described does the

sealing of A/V drawings not
produced or supervised by a
licensed RE constitute a violation

of the referenced rules.

Dear Mr. Hyde:

This declaratory ruling of the Board of Licensure for Professional Engineers and
Land Surveyors is issued in response to your request. All of the questions
involve the basic situation that an architect has hired a professional engineer
(PE) that is competent in electrical engineering to design the electrical systems
for a building. The architect also hires a consultant (not a PE) to design the
audio/visual (AA/) systems as well as a theatrical lighting system. At the time of
plans submission, the PE is asked to seal and sign (stamp) the AA/ and theatrical
lighting drawings that were prepared by the other consultant.

The assumption is that the systems done by the A/V consultant are considered
the practice of engineering and are not considered shop drawings.

QUESTION 1

Is the PE allowed to stamp the audio/visual system drawings if a)
the PE did not prepare or supervise the preparation of the
drawings, b) The PE was not engaged by the client to prepare the
drawings, and c) The PE did not review the work?



FACTS. LAW. AND ANALYSIS

All three subsections of the question are tied together in that the PE was not
involved in the design of the AA/ and theatrical lighting drawings.

Section 34-11-1(9), Code of Alabama. 1975 reads:

RESPONIBLE CHARGE. Direct control and personal supervision
of engineering or land surveying work.

Chapter 330-X-11 of the Administrative Code is titled 'Seals" and outlines the
requirements of what a licensee's seal should like look, outlines what manner
that seal should be applied and under what conditions. Specific sections
applicable to this opinion are:

330-X-11-.03(1) The Seal, signature, and date of signature on a
document signify that the document was prepared by the licensee
or under his or her responsible charge, or that the licensee has
reviewed the document In sufficient depth to fully coordinate and
assume responsibility for documents prepare by another licensed
professional engineer or licensed professional land surveyor.

330-X-11-.03(3) The seal and signature shall be placed on work
only when It Is was under the licensee's responsible charge. The
licensee shall only sign and seal work within their area of
competence.

330-X-11-.03(4) Plans, plats, specifications, drawings, reports, or
other documents will be deemed to have been prepared under the
responsible charge of a licensee when all of the following
conditions have been met and documented:

(a) The client requesting preparation of such plans, plats,
specifications, drawings, reports, or other documents makes the
request directly to the licensee, or a member or employee of the
licensee's firm;

(b) The licensee supervises the preparation of the plans plats,
speclhcatlons, drawings, reports, or other document and has Input
Into their preparation prior to their completion;

(c) The licensee reviews the fmal plans, plats, specifications, drawings,
reports, or other documents; and

(d) The licensee has the authority to, and does, make any necessary
and appropriate changes to the hnal plans, plats, specifications,
drawings, reports, or other documents.



QUESTION 2

Is the PE allowed to stamp the drawings If a) the client engages the
PE after AA/ and theatrical lighting plans development and b) The
PE reviews the plans and makes changes as required to meet
Codes and commonly accepted engineering practice?

FACTS. LAW. AND ANALYSIS

This question is somewhat similar to the first question other than the non-
licensee who developed the AA/ and theatrical lighting plans was hired first and
the PE is performing a review of the plans and makes necessary changes.

The Code of Alabama and Administrative Code references cited under Question

1 are also applicable to Question 2

QUESTION 3

The original PE declines to stamp the drawings. The A/V
consultant engages another PE to stamp the A/V and theatrical
lighting plans. The new PE stamps the drawings. Is the original PE
required to file a complaint against the new PE with the Board of
Licensure, since the client (architect) did not request the
preparation of the plans directly with the licensee?

FACTS. LAW. AND ANALYSIS

Section 330-X-14-.06(f) of the Administrative Code reads:

Ucensees having knowledge of possible/probable violations of any
of these Rules of Professional Conduct shall provide the Board with
the information and cooperate as necessary to make the final
determination of such violation.

QUESTION 4

Is the original PE required to file a complaint against the A/V and
theatrical lighting consultant with the Board of Licensure for the
unauthorized practice of engineering?



FACTS. LAW. AND ANALYSIS

The Code of Alabama and Administrative Code references cited under Question
1 are also applicable to Question 2

CONCLUSION

The answers to the first two questions is no. The work done by the AA/
consultant is the practice of engineering and as such needs to be done by a
licensed PE or under the direct supervision of a licensed RE. A RE signing and
sealing a set of design plans that were not done by the RE or under the RE's
direct supervision is a violation of the Code of Alabama, 1975 and the Board's
Administrative Code. A RE may make changes and revisions to another design if
the design was initially done by a RE. If the design was not done initially by a
RE, then a RE cannot sign and seal the documents.

The answers to the third and fourth questions is yes. It is the responsibility of all
licensed RE's to report to the Board of Licensure for Professional Engineers and
Land Surveyors all incidents where the licensee believes there may have been
an infraction to the Board's Licensure Law and Administrative Rules. These

infractions could involve other licensees and those practicing engineering and/or
land surveying without a license.

Marc 8. Barter, R.E., S.E.
Chair


